Ahh ten świąteczny nastrój! My jesteśmy z tych, co czerpią z niego ile się da:)
Z tego też powodu dzielimy się z Wami przepisem na najpyszniejsze brownie!
Osobiście za masłem orzechowym nie przepadam,
ale w połączeniu z malinami i czekoladowym ciastem okazało się... niezastąpione!
Smakuje mi na równi z naszymi peanut butter cookies.
No to do dzieła!
SKŁADNIKI:
- 400g cukru
- 140g gorzkiej czekolady ( nie więcej niż 60%)
- 280g masła (robiłyśmy na maśle śmietankowym o obniżonej zawartości tłuszczu)
- 160g mąki tortowej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 4 jajka wielkości M
- masło orzechowe crunchy (ok 3 łyżek)
- maliny 250g (lub wg uznania)
Okrągła forma 25 cm. W podłużnej zróbcie z dwóch porcji.
WYKONANIE:Rozpuść na malutkim ogniu masło z czekoladą (co chwilę mieszanąc i pilnując żeby się nie przypaliło). Koniecznie ddstaw do całkowitego wystudzenia. Ubij jajka z solą. Do ubitych jajek dodaj cukier i ubijaj tak długo, aż uzyskasz puszystą masę (ok 10 min). Po tym czasie wsyp mąkę i delikatnie mieszaj całość plastikową szpatułką do połączenia składników (nie mikserem!). Wlej rozpuszczone masło z czekoladą i ponownie wymieszaj dokładnie całość szpatułką. Wylej masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i dodaj masło orzechowe. Delikatnie rozprowadź masło orzechowe w masie brownie. Dorzuć maliny i powbijaj je mocno w masę. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C (góra/dół). Piecz ok 30/40 min. Czas pieczenia będzie zależeć od Twojego piekarnika. Pozostaw do całkowitego wystudzenia- najlepiej na noc wstaw do lodówki. Brownie ma wyjść z chrupiącą skorupką u góry i bardzo wilgotne w środku.
Obejrzyj krótki filmik na instagramie!
Klik
Ciasto przepyszne na każdą okazję, a w szczególności na święta!
OlaA może czekoladowe croissanty?
Klik
Przejdź do pozostałych wpisów
Blog