Cynamonowe wypieki kojarzą nam się z okresem jesieni i zimy, choć znamy też fanów tych pysznych bułeczek też na wiosnę i lato!
Najlepsze od razu po wyciągnięciu z pieca...
Przepis na jedną blachę
Składniki:
Ciasto:
- 125 ml zimnego mleka
- 300 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 60 g masła
- 10 g suchych drożdży
- szczypta soli
- jajko
Nadzienie:
- 40 g masła
- 50 g cukru
- 3-4 łyżeczki cynamonu
Lukier (opcjonalnie):
- pół szklanki cukru pudru
- ok. 3 łyżek wrzątku
Wykonanie:
Rozpuść masło i odstaw na bok. Wymieszaj mąkę, drożdże i resztę skłądników na końcu dodając rozpuszczone masło. Długo wyrabiaj- ciasto ma być gładkie i elastyczne. Przełóż do miski i przykryj szczelnie szmatką. Pozostaw na min. 1,5h. W tym czasie przygotuj nadzienie. Rozpuść masło z cukrem i cynamonem.
Rozwałkuj ciasto na prostokąt. Rozsmaruj nadzienie i zwiń całość w rulon. Pokrój na plasrty i rozłóż z odstępami na blaszce. Bułeczki urosną podczas pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C (termoobieg). Piecz ok 15 min lub dłużej w zależności od grubośći ciasta.
Polej lukrem i jedz póki ciepłe, świeże i mięciutkie!