Kto nie lubi domowych, świątecznych ciasteczek?
Nasze Easter cookies są idealne do przyrządzania z dziećmi :) Potrzebujecie do nich czekoladowych jajeczek np. z firmy Cadbury - mają piękne, pastelowe kolory, a jak niektórzy z Was już wiedza, na drugie mi Pastel! Uwielbiam delikatną kolorystykę, przyjemną dla oka :)
No to zaczynamy!
SKŁADNIKI:- 230g masła
- 2 jajka L
- 400 g mąki pszennej (polecam też zdrowszą opcję mąki orkiszowej jasnej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 160 g cukru brązowego (można dać zwykły, ale brązowy daje fajny posmak)
- 100 g zwykłego cukru
- 100/200 g białej czekolady ( kroimy na małe kawałki, więc od Was zależy ile jej dacie)
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 3 paczuszki jajeczek czekoladowych
Wszystkie składniki powinni być w temperaturze pokojowej.
WYKONANIE:Masło utrzyj z cukrami. Dodaj jajka i wanilię. Szybko wymieszaj. Następnie wsyp mąkę wymieszaną wcześniej z solą proszkiem do pieczenia. Całość wymieszaj krótko tylko do połączenia składników. Na koniec dodaj pokrojoną białą czekoladę i połowę pokruszonych jajeczek. Uformuj z nich kulki i rozpłaszcz je w dłoniach. Wsadź do zamrażalnika na 30 min. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C (tryb góra/dół). Piecz ciastka 10 min- wyciągnij z piekarnika i powbijaj resztę jajeczek. Włoż z powrotem do piekarnika na max 5 min. Ciastka powinny być miękkie i rozpadające się - pozostaw do wystudzenia i zastygną, dzięki czemu nie będą twarde.
Masz pytania? Na moim instagramie
Flowersweetart znajdziesz filmik z przygotowania ciasteczek
i zawsze możesz zadać pytania w komentarzach lub do mnie napisać!
Masa ciasteczkowa cookie dough Samej masy ciasteczkowej możesz zrobić więcej i uformować z niej mini kuleczki i zamrozić. Kojarzysz lody z ciasteczkami cookie dough?
To jest właśnie takie zamrożone, surowe ciasto :)
W lato dodaj kuleczki do swoich ulubionych lodów!