JESIENY DESER
Sernik z dynią i ricottą? To nie może być dobre...
A jednak! Ciasto jest tak delikatne i łagodne, że z pewnością zasmakuje Twoim gościom.
Po pierwsze DYNIA
Krem z dyni to według nas najpyszniejsza zupa jesienna zaraz obok kremu z białych warzyw.
Jest delikatna i aksamitna- takim sam wychodzi sernik z jej udziałem.
Po drugie RICOTTA
Ser Ricotta już na zawsze pozostanie w naszej kuchni. Ricottę uwielbiamy na pizzy,
z tostami francuskimi czy z grzankami z suszonymi pomidorami.
To jest ser IDEALNY - zawsze warto go mieć w lodówce.
No to do dzieła...
SERNIK DYNIOWY Z RICOTTĄ
Czego potrzebujesz?
Składniki na spód:
- 80 g zimnego masła/margaryny
- 140 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 30 g kakao (można pominąć)
- 1 żółtko
Składniki na masę:
- 350 g upieczonej dyni *
- 500 g zmielonego sera na sernik
- 250 g ricotty
- 250 g mascarpone
- 200 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 budyń waniliowy
- 1 duża, kopiasta łyżka mąki ziemniaczej
- 3 jajka L
WAŻNE! Wszystkie składniki wyciągnij wcześniej z lodówki tak,
aby przed pieczeniem osiągnęły temperaturę pokojową.
Możesz zrobić cieńszy spód z połowy składników.
Forma 25 cm.
* na 350 g czystego pure (bez skóry i pestek) potrzebujesz ok. 600 g surowej dyni
(ze skórą i pestkami). Użyłyśmy dyni makaronowej, ale sprawdzi się też zwykła.
1. Pieczemy dynię!
Surową dynię (ze skórą) pokrój w ćwiartki i ułóż na papierze na blaszce do pieczenia.
Skórę dyni skropl odrobiną oliwy z oliwek (rozsmaruj pędzelkiem). Włoż do nagrzanego piekarnika 180 stopni C na ok 20 min. Sprawdź widelcem czy dynia jest miękka- możliwe, że Twoja dynia będzie potrzebować dłużego leżakowania w piekarniku. Jeśli jest już miękka, wystudź ją i obierz ze skóry wydłubując przy tym pestki.
2. Przygotuj spód i mus z dyni
Zmiksuj wszystkie składniki - powstanie sypka kruszonka.
Spód formy wyłóż papierem do pieczenia i ugnieć dłońmi kruszonkę.
Wstaw do nagrzanego piekarnika 180 stopni C na 20 min (góra/dół).
W tym czasie bardzo dokłądnie zmiksuj blenderem dynię na gładki mus.
3. Przygotuj masę serową
Do miski przełóż zblendowaną dynię, ser, mascarpone i ricottę.
Wszystko razem zmiksuj. Dodaj cukier i cukier waniliowy i ponownie zmiksuj
(tylko do połaczenia składników). Następnie dodaj mąkę ziemniaczaną,
budyń w proszku, proszek do pieczenia i jajka - zmiksuj.
4. Robimy sernik!
Nagrzej piekarnik do 180 stopni C (góra/dół).
Wylej masę serową na upieczony i wystudzony spód. Piecz ok 60 min.
Sernik zostaw w zamkniętym i wyłączonym piekarniku do wystygnięcia.
Przed przełożeniem na paterę wstaw ciasto na kilka godziń do lodówki żeby dobrze stężało.
Podawaj schłodzony.
Przejdź do przepisu na czekoladowe croissanty! Przepis