Wielkanoc po Bożym Narodzeniu zbliża się zawsze wielkimi krokami, a wraz z nią czas na przygotowanie pysznych, wielkanocnych wypieków, które rozgrzeją serca i podniebienia całej rodziny.
Wielkanoc to nie tylko święto religijne, ale również kolejna okazja do spotkać z najbliższymi i delektowania się smacznymi potrawami :)
Na wstępie, przed przepisem na babę pistacjową, przygotowałam dla Was specjalną dawkę inspiracji kulinarnych, które sprawią, że wasze świateczne stoły będą pełne radości i aromatycznych zapachów :) Oto kilka propozycji na tradycyjne i nowoczesne wielkanocne wypieki- niektóre z nich znajdziesz w naszej ofercie na zamówienie.
1. Babka wielkanocna - Nic nie smakuje tak dobrze jak puszysta i aromatyczna babka wielkanocna. Przygotowujemy ją z takimi dodatkami jak rodzynki czy kandyzowane owoce. A jeśli nie przepadzacie za tradycyjną drożdzową babką, to może moja propozycja pistacjowej baby Was zainteresuje!
2. Mazurek - Nie może zabraknąć go na waszym wielkanocnym stole! W naszej ofercie znajdziesz go na zamówienie z żelką malinowo-różaną z kremem z białą czekoladą... Palce lizać!
3. Ciasto marchewkowe - To ciacho jest z nami w zasadzie od jesieni. Soczysta marchewka, aromatyczne przyprawy i kremowy serek mascarpone to zawsze dobry wybór.
4. Pascha - to tradycyjny wypiek w wielu krajach słowiańskich, który zawiera twaróg, jajka, śmietanę i suszone owoce.
5. Ptysie z kruszonką - Nie wyobrażamy sobie bez nich żadnych świąt! Są nowoczesne, genialne i pyszne z każdym nadzieniem. W naszej ofercie zamówisz pistacjowe z malinami, magnum z porzeczką, palona biała czekolada z wiśnią i klasyczne śmietankowe z owocami.
PRZEPIS NA BABĘ PISTACJOWĄ
Składniki:
250 g masła
250 g cukru
3 jajka M
150 ml mleka 1,5% lub 2%
250 g mąki pszennej
2 tsp dpd
100/150 g pistacji bez łupinek
Piekarnik nagrzej do 190 stopni C
Mocno rozdrobnij pistacje. Masło ubij z cukrem na puszystą pianę. Dodawaj stopniowo jajka. Mąkę wymieszaj z dpd. Do masy dodawaj na przemian 2/3 łyżki mąki i trochę mleka. Na koniec dorzuć pokruszone pistacje. Piecz ok 1-1,5h w temp. 190 stopni.
Do babki możesz zrobić prostą polewę ze śmietanki 30% i białej czekolady.
Ok 100 ml śmietanki podgrzej ostrożnie w garnku. Dodaj połamaną białą czekoladę i mieszaj do całkowitego roztopienia.
Jeśli masz Instagrama to na moim profilu
Flowersweetart znajdziesz więcej wskazówek dotyczących tej babki
Potrzebujesz pomocy?
Zawsze możesz do mnie napisać po radę w formularzu do kontaktu :)
SMACZNEGO!